Tänk nu blev det vinter i år igen…

Vi tycker ju så klart det är jätteroligt att få hjälpa till att renovera era fasader men självklart vill vi ändå ge lite tips för att just undvika större skador och renoveringskostnader. Alla årstider ger olika typer av slitage på våra fastigheter. 

Även om snön och kylan haft svårt att hålla sig kvar än så länge är vintern här. Vi plockar fram vinterkläderna, byter däck på bilen och tar upp båtar ur havet, allt för att skydda oss mot vintern. Men huset då..?

Att förbereda sitt hus för vintern är viktigt och man kan förebygga många skador genom några enkla åtgärder.

  1.  "Rensa rören"

Har du inte kollat och rensat hängrännor och stuprännor så är de absolut läge att göra det nu. Stopp eller bara uppdämning av vatten fryser och kan orsaka skador. Bildas det istappar? Det kan vara ett tecken på att avrinningen inte fungerar som den ska. Att rensa hängrännorna från snö är viktigt. Antingen installerar man uppvärmningsslingor i rören eller så är det bara att klättra upp och börja sopa när snön kommer. Men var försiktig!

 

  1. Ställ inte in föremål intill fasaden

Ett ganska vanligt misstag är att när vintern och snön kommer vill man skydda sina tillhörigheter och flyttar dem närmre huset. Visst får dina utemöbler och din grill ett mer skyddat läge men fasaden kan ta mycket stryk. Står det föremål invid fasaden bidrar dessa till snöansamlingar som så småningom blir till is och då skadar fasaden. Har du mattor på balkongen bör dessa plockas undan så snö och vatten kan rinna av ordentligt. Det bästa är så klart att ställa in alla tillhörigheter i ett förråd men går inte detta ska man tänka på att utemöbler och dylikt står bäst närmst räcket och inte intill husväggen. Täck över möblerna och grillen men cykeln, den mår nog bäst inomhus.

  1. Bort med snön!

Precis som möbler bör man hålla snön borta från fasaden. Se till att skotta från huset och gör hellre snöhögar mitt på gräsmattan eller annan mer fri yta än vallar intill huset. Detta blir roligare för alla. Huset, som inte går sönder. Dig som slipper kostnader för renovering (även om vi såklart gärna hjälper till med det. Och att leka i en snöhög i trädgården eller på gården blir man väl aldrig för gammal för..?

  1. Välj bort saltet

Att salta för att slippa halka är smidigt. Tyvärr har saltet en del negativa miljöeffekter och kan skada både växtlighet och vatten det kommer i kontakt med. Våra hus kan också ta skada av saltet. Man ska undvika att salta balkonger eller trappor gjutna i betong då saltet förstör betongen. Salt kan även öka problemen med rost. Så det bästa är att välja andra alternativ både för miljön och för fastigheten.

  1. Skaffa bra hjälp och tänk på säkerhet

Bor man i en större fastighet kan det vara klokt att teckna avtal med erfarna snöröjare som både har redskapen för att arbeta säkert och effektivt men som även kan arbeta med kunskap och hänsyn till materialen runt om kring. På så vis kan man undvika skador på fastigheten genom att slippa snö och is men även genom att en sakkunnig har metoder för röjning som inte skadar materialen runt om kring.

Känner man sig manad att själv ta sig upp på taken är säkerheten mycket viktig. Se till att du har sele och fallskydd. Ingen skada, snö eller is är värd att riskera livet för.

     6.  Fixa skador, vänta inte!

”Vi tar det till våren…” är ingen bra idé. Dyker skador upp under vintern är det bästa du kan göra att se till så skadan blir åtgärdad på något vis. Ett litet problem kan bli stort fort med lite vatten och kyla. Syna skador på fasad, plåtar och bleck samt hängrännor och stuprör. Se om du kan laga det själv, täcka över för att förhindra att det blir värre eller ta hjälp. Vänta inte. Gör det nu. Är du osäker kan du alltid kontakta oss för att få råd. Ring oss eller maila en bild så kommer vi gärna med förslag på åtgärder.